Ungar och Hopp


Några av er minns kanske den fattige konstnären Johan Fahlén som ännu inte hade haft någon framgång med sina tavlor. Sin dröm var att sälja sina tavlor så han skulle kunna hjälpa den föräldralösa och rullstolsburna flickan Ninni…
Åke Hoddels manus till teaterpjäsen Rännstensungar (1944) har senare inspirerat andra manusförfattare, regissörer och producenter.
Regisören Torgny Anderberg stod för en ny filminspelning (1974) med Cornelis Vreeswijk, Anita Lindblom, Karin Falk, Monica Zetterlund som skådespelare.

* * *

Igår gick jag förbi teatern i stan och mina ögon fastnade på en skrynklig affisch som annonserade kvällens premiär…
Jag blev lite ledsen av att se den kanske lite för blygsamma annonseringen för teateruppsättningen som Bengt Lövkvist har förberett tillsammans med Dramatörerna (Växjö teatergrupp).
Vad jag har fått veta är att Bengt Lövkvist har valt att behålla grundmanusets 1940-tal i kläder, inredning och stil med musik delvis plockad från 70-talsfilmen med visst tillskott.

Jag håller verkligen tummarna och hoppas att drömmarna kommer att förverkligas ännu en gång…

På väg hem träffade jag en gammal bekant; jag brukar kalla honom Bosse.
Han hade ganska bråttom och så vi han inte prata förmycket. Det hade varit intressant att höra hans åsikt om rännstensungarna, Cornelis och kanske lite till …