På dagens DN.se kan man läsa senaste huvudledare Blind för korruption (Publicerat 2010-10-30. 00:05)
DN fortsätter malla på den fortfarande heta nyheten kring Sofia Arkelstens resor och annat.
I Sverige har vi länge trott att korruption är något som finns utomlands. Sofia Arkelsten framstår inte som en typisk mutkolv – däremot som en representant för denna naivitet.
Öppenhet är en grundbult i allt arbete mot korruption. Där det går att på förhand se vilka bindningar olika aktörer har och i efterhand kontrollera vad de har gjort minskar riskerna för korruption kraftigt
står alltså på DN.se.

På wikipendia vid en en snabb ögonkast över korruptionens definition står: Korruption är en juridisk term som avser missbruk av förtroendeställning till egen vinning, främst genom tagande av mutor eller givande av mutor (bestickning).
Korruption kan också definieras från utbudssidan: Korruption är att genom erbjudanden, tjänster, pengar, hot eller tvång för egen eller andras vinning påverka utfallet av ett beslut, mot gällande regler och lagar.

*

I morse läste jag i SvD nyheten om Fängelse för läkare på skräckklinik(publicerad: 29 oktober 2010, 17.17)
Massor av patienter opererades - inte för att det fanns medicinska behov utan att för att det gav kliniken i Milano intäkter. Nu har de ansvariga dömts till långa fängelsestraff.

MEN

Sverige är ett litet land som präglas av en informell kultur, vilket gör det svårt med en skarp gränsdragning mellan vad som är personliga kontakter inom olika nätverk och det som kan uppfattas som vänskapskorruption eller maktmissbruk.
Och här har vi problemet: vänskapskorruption och maktmissbruk inom Svenska myndigheterna. Läs på denna sida längre ner Nikita - Rättsväsendets squashturnering till att börja med.

Jag känner till minst ett fall där man kan dokumentera ”en organiserad korruption” från den lägsta till det allra högsta nivå!
Många, mer eller mindre direkt inblandade, har försökt sopa smutsen under mattan med klassiska förklaringen att detta är ett vanligt enskilt fall som handlar om en banal vårdnadstvist
Men vi kan inte prata om ett vanligt enskilt fall då tiotals (om inte hundratals!) advokater och jurister, läkare, psykologer och sjuksköterskor, politiker och kommuntjänstemän, domare och nämndemän, poliser med olika befattningsroller, åklagare med olika befattningsroller (från kammaråklagare till Riksåklagare), JK, JO är inblandade i den banala vårdnadstvisten
Allt på skattebetalarnas bekostnad som redan har pungat ut ett par miljoner i det här fallet!
Och vem bryr sig verkligen om liten flickas barndom och framtid då en enorm industri som sysselsätter (minst) hundratals arbetsplatser och omsätter miljarder varje år måste prioriteras?
Vem bryr sig verkligen att mot gällande regler och lagar man påverkar utfallet av ett beslut, mot gällande regler och lagar, då tjänster och mottjänster kan utbytas för egen eller andras vinning?
Snacka om vänskapskorruption och maktmissbruk!

Men åter till dagens nyhet från utlandet:
Massor av patienter opererades - inte för att det fanns medicinska behov utan att för att det gav kliniken i Milano intäkter. Nu har de ansvariga dömts till långa fängelsestraff.
Lägg märke till att den är utlandsnyhet…
I Sverige har vi länge trott att korruption är något som finns utomlands. (DN.se)