Privatpersoner som anmäler - Åklagare och deras ”bedömningar”

Valår – Det händer mycket… Och ”Squashturneringen” fortsätter…


Enligt Smålandsposten/SVT Nyheter/Sverigesradio tvingas Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) betala dryga böter för brott mot knivlagen (32 500 kronor).

Det var i januari i år som man upptäckte en morakniv i Anna Tenjes handväska, när man gjorde en säkerhetskontroll i riksdagen i Stockholm. Enligt Anna Tenje var det hennes sons kniv som legat kvar av misstag.

26 januari:
Kommunalrådet Anna Tenje är även vice ordförande i Småland Airports styrelse, men att kniven i hennes väska aldrig upptäcktes berodde på en röntgenmiss och inget annat, menar Småland Airports vd Ulf Axelsson…

Kniven beslagtogs i riksdagen
Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen, säger att det nu är säkerhetsavdelningen i riksdagen som har ärendet.
– Det var de som beslagtog kniven och det är upp till dem om händelsen ska polisanmälas. Inget fall är det andra likt, det går inte att säga generellt om hon har gjort sig skyldig till något brottsligt.
Inte polisanmält

Men enligt Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagen har riksdagsförvaltningen valt att inte ta ärendet vidare, eller göra en polisanmälan.

9 februari:
Riksdagsförvaltningen har valt att inte polisanmäla Anna Tenje (M), kommunstyrelses ordförande i Växjö, för att hon hade en morakniv med sig till riksdagen.
Nu väljer istället en privatperson att anmäla Tenje för brott mot knivlagen, och polisen har inlett en förundersökning.
Polisens presstalesperson Robert Loeffel vill inte spekulera i om anmälan leder fram till åtal.

13 mars
Det har inte varit behov av någon kniv, hon har inte den yrkesrollen så man kan säga att det skulle vara tillåtet att bära kniv. Jag kan inte göra någon annan bedömning än att det här är brottsligt, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson till Smålandsposten.
Anna TenjeYvonne Rudinsson
Hon har skrivit ett strafföreläggande för brott mot knivlagen. Accepterar Anna Tenje bötesbeloppet, 50 dagsböter, totalt på 32.500 kronor, slipper hon rättgång.

*

Som sagt:
Privatpersoner som anmäler - Åklagare och deras ”bedömningar”, rena rama ”Squashturnering”!