I tidigare inlgg hnvisade jag till Vxjs Pr Lagerkvists vg uppkallad efter den som har frfattat msterverket Bdeln. Samtidigt lovade jag flja den vgen...
I sammanhanget mste jag pminna om att enligt Nordstedts ordbok r bdlarna
1. personer som yrkesmssigt verkstller ddsdom
2. makthavare (personer som har makt att kontrollera och styra) som krnker elementra mnskliga rttigheter.

Frn Vxjs Storgatan till Pr Lagerkvists vg passerar man stadens bibliotek omringat av vackra lindar.
Jag vet inte om bdeln hade vgarna frbi men s sg vackra lindarna igr.
Lt oss g vidare och se vart Pr Lagerkvists vg leder till.
Vgen slutar tvrt avbruten av Lillestadsvgen
Men p den andra sidan Lillestadsvgen
Jo, dr ngonstans i parken vid Kastanjevgen 11 befinner sig en kulturminnesmrktplats.
En liten park med gamla hga lnnar och lindar, brbuskar och gammaldags buskrosor som omringar en hjd dr det ligger en galgbacke frn sent 1700-tal. med en sist dokumenterad avrttning som gde rum i maj 1757.
Bibeln, Psalm 90:12 "Lr oss hur f vra dagar r, d vinner vrt hjrta visshet."

Avrttningsplatsen i Vxj har blivit freml fr en arkeologisk underskning. I samband med planer p nybyggnation p en plats med det i sammanhanget ngot ironiska namnet Lyckans hjd genomfrde man 2001 en frunderskning p platsen fr en av stadens dokumenterade avrttningsplatser (rtteplats).
Idag, omrdet kallat fr Lyckans hjd ligger p Kastanjevgen 11, p Gamla Norr i Vxj. Dr finns ett s kallad Familjehus som i sjlva verket r ett utredningsstlle i Vxj kommun, barn och familj avdelnings regi.
Det sgs att enbart namnet Lyckans hjd minner n om den tid d stadens galge stod rest vid de omgivande kerlyckorna.

r det verkligen s?
Och r det verkligen s att sist dokumenterad avrttning som gde rum i maj 1757 kommer verkligen att frbli den sista avrttningen i Vxj?
Jag tror inte det!
Inte efter vad jag sjlv har upplevt i bdelshuset bland bdelsfolk under detta sekel

Glm inte Per Lagerkvists beskrivning av Bdeln, bdelshuset och bdelsfolk:
Han sg p henne, p den fattiga kvinnan som var som en tiggerska, mtte hennes blick.
Jag vnder mig bort - fr jag kan inte uthrda att se jorden s skn. Men hon str kvar och ser dit ut nda tills det skymmer.
Hon r en fnge som jag i vrt gemensamma hem, men hon kan se jordens ljuvhet och nd leva.
Bdelshuset hller hon rent och prydligt som om det vore en mnskoboning. P bordet dr jag skall ta lgger hon en duk. Jag vet inte vem hon r, men hon r god mot mig.
Nr det mrknat stryker hon mig ver pannan och sger att bdelsmrket finns dr inte mer. Hon
r inte som ngon annan, hon kan lska mig. Jag har frgat mnskorna vem hon r, men ingen knner henne. Kan ngon sga mig varfr hon lskar mig och skter om vrt hus?
Mitt hus r ett bdelshus! Jag vill inte ha det till ngot annat! Jag grips bara av en nd frfrligare ngest d!
Nr hon somnat stilla i min famn stiger jag upp och lgger tcket ver henne, gr mig i ordning s tyst att hon inte skall vakna. J ag smyger mig ut till min grning i natten - ser himlen hnga hotfull och ruvande ver jorden. - - Det r gott att hon inte blev vckt. Det r gott att jag r ensam med mitt, med det som mste bras.
Men jag vet att hon vntar mig nr jag vnder tillbaka frn mitt vrv, att hon mter mig nr jag kommer dr dignande och nedslad av blod.


* * *

Det var den lilla pusselbiten om Bdeln.

Jag terkommer med squashturneringen samt sambandet mellan dessa pusselbitar: squashturneringen - Bdeln och bdelsfolk.

HNG ME!


POSTSKRIPTUM:
Vxj stad bestod av tomtomrdet inom stadens staket och tullportar samt den s kallade fundationsjorden vster och norr om staden.
Om rtteplatsen Lyckans hjd kan man lsa ovan.
Stadens torg var en offentlig arena dr kroppsstraff i form av prygel exekverades vid den s kallade kken. Ursprungligen var denna tillsammans med ett fnghus placerad vid vstra tull men efter stadens omordning med anledning av stadsbranden 1658 flyttades denna till det nya torget
Nya torget skulle ocks komma att tas i bruk fr avrttningar och den sista avrttningen gde rum 1752
Ngra meter sder om nya torget har senare ftt fste ett par myndigheter som vid olika tidpunkter har flyttats frn torg till torg.
Och s, s smningom, inleddes squashturneringen