ursprungligen publicerat 28/09 2013, 22:30

Efter dagens besk med... slitsamma rundvandringar...

Slitsamt

Vad gller rets tema...

vandring
Skeptisk

Men man fr aldrig tappa hoppet...Books and DreamsLeif GW Persson, 2013

UPPDATERAT
* * *

P Leif GW Perssons omslag av sin nylanserade bok kan man bland annat lsa att Leif GW Persson tecknar fint det som, kanske mest av allt, prglar klassresenren: knslan av att aldrig hra till, knslan av hemlshet som existerar sida vid sida med en annan, motsatt knsla, nmligen den att vara en vrldsmedborgare i existensen, erfarenheten av att smlta in verallt, i alla sammanhang, kulturella och sociala. (vldefinierad av Ann Heberlein, DAGENS NYHETER)

Hr fljer ngra citat som jag valde, av ngon bestmd anledning, ur kriminologens och Sveriges ledande expert p brottsfrgor nya bok:

Mndagen den 27 maj, en vecka fre den mndag som skulle bli den bsta i hans liv, hade varit som mndagar brukade vara, till och med snppet vrre n en vanlig mndag, och den hade brjat p ett stt som trotsade mnskligt frstnd ven fr en insiktsfull och luttrad man som Evert Bckstrm.
l en rent bokstavlig mening handlade det om tv rena drhusrenden som av obegripliga skl hade hamnat p just hans bord.
()
Till sin hjlp hade han ett tjugotal medarbetare varav en som v:tr bde tystlten och fullt fungerande och ett halvdussin som tminstone gjorde som han sa t dem att gra. Med de vriga var d 't som det brukade vara och hade det inte varit fr Bckstrms starka hand och fasta ledning, inte minst hans frmga att skilja stort frn smtt, skulle naturligtvis buset ha tagit ver frn dag ett. Ny vecka, morgonmte, hg tid fr kommissarie Evert Bckstrm ter hja rttvisans svrd och det dr pillandet hit och dit med Fru Justitias vgsklar verlt han med varm hand t alla sknandar och prmbrare i polisledningen.
()
Mndagsmorgon med tomma gon bakom tunga gonlock och betydligt fler kaffekoppar n anteckningsblock och hjda pennor. Vad r det som har hnt med kren, tnkte kriminalkommissarie Evert Bckstrm. Vart har alla riktiga konstaplar som jag sjlv tagit vgen? Sedan hade han lmnat ver ordet till sin nrmaste man, som naturligtvis var en kvinna, kriminalinspektren Annika Carls-son, trettiosju. En skrckinjagande figur som sg ut som hon tillbringade sin mesta tid i Solnapolisens eget gym nere i kllaren. Skert i andra och mer nattliga kllarhlor med fr den delen, men den biten ville han helst inte tnka p.
En frdel hade hon dock. Ingen av de andra vgade kfta emot just henne

()
Samtidigt som Bckstrm t lunch tillsammans med sin gamle bekant GeGurra hade Lisa Mattei lst dagens nummer av landets nst strsta tidning och knt hur hon pltsligt hll p att frlora kontrollen ver sig sjlv. Den mannen trotsar all beskrivning, tnkte Lisa Mattei, reste sig med ett ryck, tog med sig tidningen och marscherade rakt in p sin hgste chefs rum.
Var s god och sitt, Lisa, sa generaldirektren och log vnligt. Om du undrar om jag har lst dagens tidning s r svaret ja.
Vad gr vi?
Ingenting, sa generaldirektren och skakade p huvudet. Lt oss inte underskatta kommissarie Bckstrm
()
Dessutom r det nog en sak som du borde knna till. Tills vidare fr din knnedom enbart.
Jag lyssnar, sa Lisa Mattei.
Fr ngra timmar sedan hade deras kontakt i Moskva hrt av sig fr att bertta att det gick rykten om att den ryske presidenten Vladimir Putin senare under sommaren avsg att dela ut Pusjkin-medaljen till kommissarie Evert Bckstrm

()
Ja, sa Ankan och nickade. Det var faktiskt drfr jag kom hit.
Bertta, sa Bckstrm, lutade sig tillbaka och smuttade p den lilla konjak som han just hade ftt in.

Ankan Carlsson skulle flytta. Hon trivdes inte i sin lilla trnga tva ute i Bergshamra och fr ngra dagar sedan hade hon ftt ett erbjudande av en bekant som just hade ftt tillkning att kpa hans och hans sambos dubbelt s stora lgenhet i Filmstaden ute i Solna. Hgt lge, egen balkong, i skick som ny, promenad-avstnd till jobbet och bara tre miljoner i insats.
Jag frstr inte riktigt, sa Bckstrm. Vad har det med mig att gra? Tre miljoner, tnkte han.
Jag tnkte att du skulle lna ut pengarna till mig, sa Ankan.
S det tnkte du, sa Bckstrm. En nyfiken frga. Vad hade du tnkt dig fr rnta? -Noll procent, sa Ankan Carlsson och log vnligt mot honom.
Noll procent, upprepade Bckstrm. Varfr skulle jag gra det?
Har du hrt den sanna historien om Pinocchios nsa? sa Ankan Carlsson.


* * *

Obs! inlgget kommer att flyttas lngre ner fr att lmna plats (fr kontinuitet) till Bdelns fortsttning.