*
MEMENTO:
De flesta mammor r bra mammor.
Men det finns undantag dr vissa mammor helt sprar ur!

(en otck nyhet frn Frankrike):
Franska medier rapporterar att vidriga detaljer om vad som egentligen skedde i besksrummet p fngelset Toul har framkommit i samband med rttegngen i Strasbourg.
Fngelsepersonalen trodde att det handlade om vanliga familjebesk, men i sjlva verket tog mamman med den 4-rige sonen s att hans fngslade pappa kunde vldta honom.
Efter att ha tckt fr fnstret i drren med svarta sopsckar satte (mamman) Sabrina Bonner en gonbindel p den fyrarige sonen och tvingade honom att stlla sig p kn p en stol. Sedan vldtogs pojken
(publicerat 28 september i Metro).
*

Ls noggrant igenom dessa representativa citat frn Pr Lagerkvists Bdeln:
()
Ja det r klart att bdeln mste ha en makt som ingen annan, s nr som han str det onda. Och
att bilan och allt sdant har makt i sig sjlv, det r visst. Drfr trs ingen komma sin hand vid det och inte vid ngot som bdelsfolk har rrt vid.
Jo, det r sant.
Dr r krafter tillstdes som ingen mnska ens kan ana, det r skert det. Och det onda slpper inte, om det bara ftt tag engng.
Det vet du inte, sade en man som suttit och te gt hela tiden. Det onda r inte ltt att riktigt lra
knna, och fr man gra det kan det hnda att man blir frundrad. Inte fr att jag fattar just s mycket jag heller, men det har liksom haft mig hos sig engng och ltit mig se sitt ansikte s att sga. Det minns man hela livet igenom, om det invigt en p s vis. Och det underliga r att sen r man liksom inte rdd det mer.
'
()
Han sg p henne, p den fattiga kvinnan som var som en tiggerska, mtte hennes blick.
Jag vnder mig bort - fr jag kan inte uthrda att se jorden s skn. Men hon str kvar och ser dit ut nda tills det skymmer.
Hon r en fnge som jag i vrt gemensamma hem, men hon kan se jordens ljuvhet och nd leva.
Bdelshuset hller hon rent och prydligt som om det vore en mnskoboning. P bordet dr jag skall ta lgger hon en duk. Jag vet inte vem hon r, men hon r god mot mig.
Nr det mrknat stryker hon mig ver pannan och sger att bdelsmrket finns dr inte mer. Hon
r inte som ngon annan, hon kan lska mig. Jag har frgat mnskorna vem hon r, men ingen knner henne. Kan ngon sga mig varfr hon lskar mig och skter om vrt hus?
Mitt hus r ett bdelshus! J ag vill inte ha det till ngot annat! Jag grips bara av en nd frfrligare ngest d!
Nr hon somnat stilla i min famn stiger jag upp och lgger tcket ver henne, gr mig i ordning s tyst att hon inte skall vakna. J ag smyger mig ut till min grning i natten - ser himlen hnga hotfull och ruvande ver jorden. - - Det r gott att hon inte blev vckt. Det r gott att jag r ensam med mitt, med det som mste bras.
Men jag vet att hon vntar mig nr jag vnder tillbaka frn mitt vrv, att hon mter mig nr jag kommer dr dignande och nedslad av blod.

()
Jag lngtar efter den tid d ni skall vara utplnade frn jorden och min arm ntligen skall f sjunka.
Inga hesa rster skall ropa lngre upp mot mig, jag str dr ensam och skdar mig omkring, frstr att allt nu r fullbordat. Och jag gr ut i det eviga mrkret, med min blodiga bila slngd kvar efter mig p den de jorden, till minne av det slkte som levde hr!

Han sg ut ver dem med hrd och flammande blick. S skt han undan bordet med ett ryck och gick vred mot drren. Han tog i den - men kvinnan som suttit bredvid honom och som sg ut som en tiggerska reste sig upp och talade till honom drborta med en ljus och stilla rst, hennes ansikte lyste av en hemlig, smrtfull lycka.
Du vet att jag vntar p dig! Jag vntar dig ute bland bjrkarna nr du kommer dignande och nedslad av blod. Och du fr lgga ditt huvud i mitt skte, och jag skall lska dig. Jag kysser din brnnande panna och torkar blodet frn din hand.
Du vet att jag vntar p dig!
Han sg p henne med ett stilla, sorgset leende.
Utanfr hrdes trummornas dova slag - han stod och lyssnade.
S tog han ett tag t bltet och gick ut i den ra gryningen.MEMENTO:
Enligt Nordstedts ordbok r bdlarna
1. personer som yrkesmssigt verkstller ddsdom
2. makthavare (personer som har makt att kontrollera och styra) som krnker elementra mnskliga rttigheter.

OM BDLAR OCH DERAS FOLK.
Fortsttningen kommer