Inga nyheter. Nstan.

P Wikipedia kan man lsa om befruktning (ibland kallad konception, fertilisering, fekundation eller syngami), att den r process d tv knsceller (manlig och kvinnlig) frenas och bildar en ny organism av samma art. Fr att kvinnan ska kunna bli befruktad krvs det att hon har samlag med en man eller blir befruktad p konstgjord vg.
Insemination eller konstbefruktning r ett stt att placera sperma i honans fortplantningsorgan p konstgjord vg fr att frska stadkomma befruktning.
Hos mnniskor rknas insemination som assisterad befruktning, dr man antingen anvnder sperma frn kvinnans manliga partner eller sperma frn en spermadonator. Spermadonator anvnds i de fall dr den manliga partnern inte producerar ngra spermier eller dr kvinnan inte har ngon manlig partner (det vill sga ensamstende kvinnor eller lesbiska). I de fall dr donerad sperma anvnds, r kvinnan den gravida och genetiska modern till det producerade barnet. Spermadonatorn r den genetiska eller biologiska fadern till barnet. Bestmmelser fr mnsklig insemination finns bland annat i lagen om genetisk integritet

Resultat av genetisk kartlggning frvnar forskare, skriver Dagens Medicin.
Nordsvenskarnas och sydsvenskarnas genetiska uppsttningar skiljer sig ovntat mycket, konstaterar forskare bakom en ny kartlggning. Den slutsatsen dras efter analys av mer n 350 000 genvarianter hos 1 525 svenskar.
I kartlggningen ingr ocks ett referensmaterial frn 3 212 finlndare, britter, tyskar och ryssar. Forskarna konstaterar att svenskarna, i synnerhet sydsvenskarna, r mer nra slkt med tyskar och britter n med finlndare.
Trots att Sverige och Finland var ett och samma rike i flera hundra r, verkar svenskarna och finnarna knappt ha hoppat i sng med varandra, sger en av forskarna.

Nya forskningsrn tyder p kad risk fr medfdda missbildningar hos barn fdda efter assisterad befruktning, skriver DN.se.
De franska forskarna pekar dock p att resultaten i en del av dessa studier varit lngt mer alarmerande. De tror att deras egen studie given dess storlek r mer med sanningen verensstmmande.
De franska forskarna vill uppmrksamma politiker p problematiken men ocks f lkarna att bttre informera frldrar som vill ha assisterad befruktning.
En mutation r en frndring av en gen som innebr att den ger en annan information r den gjorde tidigare. Mutationer kan vara skadliga eller nyttiga. De skadliga mutationerna gallras fr det mesta bort genom det naturliga urvalet, medan de nyttiga hlls kvar och kan hjlpa arten anpassa sig till nya frhllanden.
Naturen frndras hela tiden och arterna mste anpassa sig till de nya frhllandena fr att kunna verleva.
En grupp forskare vid J. Craig Venter Institute i Kalifornien har lyckats tillverka en konstgjord cell. Det r frsta gngen som vetenskapsmn har lyckats skapa en cell som ocks kan reproducera sig sjlv, skriver DN.se
Efter mnga miljoner r r mnniskan fortfarande den arten som behver tv knsceller, manlig respektive kvinnlig, frenas och genom befruktning bilda en ny organism. En ny mnniska.