The truth, the whole truth and nothing but the truth.
Sanningen, hela sanningen och ingenting annat än sanningen.


Daniel Ellsberg är en amerikansk före detta krigsanalytiker som genom att läcka de så kallade Pentagon Papers till allmänheten bidrog till att vända opinionen i USA mot Vietnamkriget. För denna insats belönades han med 2006 års Right Livelihood Award.
Priset som instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull, och som brukar delas ut till människor som på något sätt anses arbeta praktiskt för jordens och dess invånares bästa.
Ellsberg, som förstod att FBI trots tidningarnas källskydd snart skulle få tag i honom, gick under jorden tills han den 28 juni 1971 offentligt överlämnade sig till åklagarmyndigheten i Boston. I samband med överlämnandet sa att han som en amerikansk medborgare, som en ansvarsfull medborgare, kunde inte längre medverka till att dölja denna information från den amerikanska allmänheten. Han sa att han gjorde det tydligt i sitt eget spel och att han var beredd för att svara på alla konsekvenser av detta beslut.
Han åtalades för stöld, konspiration och spionage och räknade med att få tillbringa återstoden av sitt liv i fängelse.
Nixon-regimen hade dock genom ett flertal kriminella handlingar, såsom inbrott hos Ellsbergs psykolog och planerat mord på Ellsberg själv, försökt att misskreditera honom och därmed undkomma den politiska katastrof som hotade genom the Pentagon Papers. Dessa försök avslöjades och ledde till att domstolen underkände åtalet mot Ellsberg.

Inbrottet hos psykologen kom vidare att ingå i Watergateaffären som fällde Nixon-administrationen. (oops!)


Men den är en 40 års gammal historia…
Nu till det viktiga, till dagens ”Pentagon Papers”, alltså Wikileaks affären och anklagelserna mot Julian Assange…

Än så länge vill jag bara hänvisa till det vad advokaten Glenn Greenwald i sin debatt med Fran Townsend (på CNN) besvarade Jessica Yellins (CNN) fråga om våldtäkt anklagelser…
[Jessica Yellin]
Let me ask you about the rape charges. I’m guessing, do you agree with him that it is a smear campaign and beyond that, do you think they hurt his credibility for his larger cause?
[Glenn Greenwald]
Well, I think it would be totally irresponsible for anybody, me or anybody else to assume either that he is guilty of those charges or that he is innocent of those charges. He — let me just remind you, he hasn’t actually been charged with a crime even in connection with that case.
The Swedish government wants to interrogate him, but has not yet charged him with any crime. So, obviously, when someone is accused of crimes like that, it harms their reputation. Every time there’s somebody who reveals information about the government that is embarrassing, they get charged with all kinds of improprieties.

That’s why Richard Nixon broke into the psychiatrist’s office of Daniel Ellsberg to discredit him, but I think what we need to do is to wait and see how that plays out. If he is guilty, he should be punished in a court of law if he’s not, then he shouldn’t be. He has not yet even been charged, let alone convicted of those crimes either.


…Och till det vad Michael Moores svarade till Rachel Maddow (MSNBC) i dessa två nyckelfrågor…


Innan introducerade Moore, uppmanades Moore av Maddow inför publiken att inte avvisa anklagelser mot Assange. "Även om du är misstänksam om tidpunkten, finns det två kvinnor som gick till polisen med huvudsak anklagelser om våldtäkt mot den här killen," sa Maddow.
Sedan började dialogen mellan Maddow och Moore. Han sa att han hade hjälpt Assange med borgen 20.000$) eftersom "Wikileaks har gjort ett viktigt arbete för att få sanningen ut om så många saker som vi aldrig har fått sanningen om.
"På tal om våldtäkt anklagelserna, sa Moore: "Jag vet ingenting om vad som hände mellan Assange och dessa två kvinnor." Men han betonade att han inte tar våldtäkt anklagelser lätt.
"När jag var 19 år gammal, hjälpte jag starta det första våldtäkt kriscentrum i Flint, Michigan, så det här har varit en mycket allvarlig fråga för mig under en mycket lång tid”, sa han. "Varje kvinna som påstår sig ha utsatts för sexuellt våld eller våldtäkt måste tas på allvar, och dessa anklagelser måste undersökas i största möjliga utsträckning ... dessa två påstådda offer måste behandlas mycket seriöst och Mr Assange måste svara på frågorna.
Moore fortsatte och sa att frågan i saken snarare är om "det finns ett samordnat försök att stoppa ... någon som försöker göra jobbet för att berätta för oss sanningen."
there is a concerted attempt to stop...anybody that is trying to do the job of telling us the truth.Tell us the truth!

The truth, the whole truth and nothing but the truth.
Sanningen, hela sanningen och ingenting annat än sanningen.


***

The Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of the Council of Europe says (art. 6.2): "Everyone charged with a criminal offence shall be presumed innocent until proved guilty according to law". This convention has been adopted by treaty and is binding on all Council of Europe members. Currently (and in any foreseeable expansion of the EU) every country member of the European Union is also member to the Council of Europe, so this stands for EU members as a matter of course. Nevertheless, this assertion is iterated verbatim in Article 48 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union.
The Universal Declaration of Human Rights, article 11, states: Everyone charged with a penal offence has the right to be presumed innocent until proved guilty according to law in a public trial at which they have had all the guarantees necessary for their defence.

***


Och en liten detalj…
Thomas Bodströms sista blogginlägg är daterat 22 december. Han var tidigare mycket flitigt. Konsekvent med en vecka mellanrum (smile…)