The truth, the whole truth and nothing but the truth.
Sanningen, hela sanningen och ingenting annat n sanningen.


Daniel Ellsberg r en amerikansk fre detta krigsanalytiker som genom att lcka de s kallade Pentagon Papers till allmnheten bidrog till att vnda opinionen i USA mot Vietnamkriget. Fr denna insats belnades han med 2006 rs Right Livelihood Award.
Priset som instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull, och som brukar delas ut till mnniskor som p ngot stt anses arbeta praktiskt fr jordens och dess invnares bsta.
Ellsberg, som frstod att FBI trots tidningarnas kllskydd snart skulle f tag i honom, gick under jorden tills han den 28 juni 1971 offentligt verlmnade sig till klagarmyndigheten i Boston. I samband med verlmnandet sa att han som en amerikansk medborgare, som en ansvarsfull medborgare, kunde inte lngre medverka till att dlja denna information frn den amerikanska allmnheten. Han sa att han gjorde det tydligt i sitt eget spel och att han var beredd fr att svara p alla konsekvenser av detta beslut.
Han talades fr stld, konspiration och spionage och rknade med att f tillbringa terstoden av sitt liv i fngelse.
Nixon-regimen hade dock genom ett flertal kriminella handlingar, ssom inbrott hos Ellsbergs psykolog och planerat mord p Ellsberg sjlv, frskt att misskreditera honom och drmed undkomma den politiska katastrof som hotade genom the Pentagon Papers. Dessa frsk avsljades och ledde till att domstolen underknde talet mot Ellsberg.

Inbrottet hos psykologen kom vidare att ing i Watergateaffren som fllde Nixon-administrationen. (oops!)


Men den r en 40 rs gammal historia
Nu till det viktiga, till dagens Pentagon Papers, allts Wikileaks affren och anklagelserna mot Julian Assange

n s lnge vill jag bara hnvisa till det vad advokaten Glenn Greenwald i sin debatt med Fran Townsend (p CNN) besvarade Jessica Yellins (CNN) frga om vldtkt anklagelser
[Jessica Yellin]
Let me ask you about the rape charges. Im guessing, do you agree with him that it is a smear campaign and beyond that, do you think they hurt his credibility for his larger cause?
[Glenn Greenwald]
Well, I think it would be totally irresponsible for anybody, me or anybody else to assume either that he is guilty of those charges or that he is innocent of those charges. He let me just remind you, he hasnt actually been charged with a crime even in connection with that case.
The Swedish government wants to interrogate him, but has not yet charged him with any crime. So, obviously, when someone is accused of crimes like that, it harms their reputation. Every time theres somebody who reveals information about the government that is embarrassing, they get charged with all kinds of improprieties.

Thats why Richard Nixon broke into the psychiatrists office of Daniel Ellsberg to discredit him, but I think what we need to do is to wait and see how that plays out. If he is guilty, he should be punished in a court of law if hes not, then he shouldnt be. He has not yet even been charged, let alone convicted of those crimes either.


Och till det vad Michael Moores svarade till Rachel Maddow (MSNBC) i dessa tv nyckelfrgor


Innan introducerade Moore, uppmanades Moore av Maddow infr publiken att inte avvisa anklagelser mot Assange. "ven om du r misstnksam om tidpunkten, finns det tv kvinnor som gick till polisen med huvudsak anklagelser om vldtkt mot den hr killen," sa Maddow.
Sedan brjade dialogen mellan Maddow och Moore. Han sa att han hade hjlpt Assange med borgen 20.000$) eftersom "Wikileaks har gjort ett viktigt arbete fr att f sanningen ut om s mnga saker som vi aldrig har ftt sanningen om.
"P tal om vldtkt anklagelserna, sa Moore: "Jag vet ingenting om vad som hnde mellan Assange och dessa tv kvinnor." Men han betonade att han inte tar vldtkt anklagelser ltt.
"Nr jag var 19 r gammal, hjlpte jag starta det frsta vldtkt kriscentrum i Flint, Michigan, s det hr har varit en mycket allvarlig frga fr mig under en mycket lng tid, sa han. "Varje kvinna som pstr sig ha utsatts fr sexuellt vld eller vldtkt mste tas p allvar, och dessa anklagelser mste underskas i strsta mjliga utstrckning ... dessa tv pstdda offer mste behandlas mycket serist och Mr Assange mste svara p frgorna.
Moore fortsatte och sa att frgan i saken snarare r om "det finns ett samordnat frsk att stoppa ... ngon som frsker gra jobbet fr att bertta fr oss sanningen."
there is a concerted attempt to stop...anybody that is trying to do the job of telling us the truth.Tell us the truth!

The truth, the whole truth and nothing but the truth.
Sanningen, hela sanningen och ingenting annat n sanningen.


***

The Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of the Council of Europe says (art. 6.2): "Everyone charged with a criminal offence shall be presumed innocent until proved guilty according to law". This convention has been adopted by treaty and is binding on all Council of Europe members. Currently (and in any foreseeable expansion of the EU) every country member of the European Union is also member to the Council of Europe, so this stands for EU members as a matter of course. Nevertheless, this assertion is iterated verbatim in Article 48 of the Charter of Fundamental Rights of the European Union.
The Universal Declaration of Human Rights, article 11, states: Everyone charged with a penal offence has the right to be presumed innocent until proved guilty according to law in a public trial at which they have had all the guarantees necessary for their defence.

***


Och en liten detalj
Thomas Bodstrms sista blogginlgg r daterat 22 december. Han var tidigare mycket flitigt. Konsekvent med en vecka mellanrum (smile)