"Handen p hjrtat, nr hnde det senast att en patient verdrev, undanhll information eller rent av ljg om sina symtom fr dig? Frgan r svr att besvara, eftersom vi i regel saknar svl beredskap som instrument fr att upptcka det. Men om lgnen r lika vanlig inom vrden som p andra sociala arenor r risken stor att det hnde nyligen."

Citatet ovan inleder i Lkartidningen artikeln:

r vi alla lurade?
Om verdrifter, hemligheter och lgner i sjukvrden

av
Anders Lundin verlkare, Psykiatriska kliniken, FoUU-sektionen, och
Christian Oldenberg leg psykolog, Neuropsykologimottagningen, bda vid Danderyds sjukhus, Stockholm
Ls mer hr om artikeln r vi alla lurade?* Mnchausen syndrom by proxy *

Claes Sundelin, barnhlsovrdsverlkare och professor vid Uppsala universitet inleder sin artikel/bok
Tecken p barnmisshandel och frsummelse En bok till skolskterskor, BVC-personal m.fl. med, bland annat, att knslomssiga blockeringar och frnekanden av typen "detta kan ingen vrdnadshavare eller nrstende till barnet ha gjort" utgr nog fortfarande det strsta hindret fr en korrekt diagnos och fortsatt skydd fr det utsatta barnet.

Vad gller frsummelse och psykisk krnkning av barn kan frekomma i mnga olika former, konstaterar Claes Sundelin.

En stor del av boken gnar Claes Sundelin till s kallade Mnchausen by proxy-syndromet, som innebr att en frlder eller ngon annan nrstende aktivt skapar mer eller mindre alarmerande symtom hos ett barn.
Ls mer om boken Tecken p barnmisshandel och frsummelse hr...

* PAS *

Sist men absolut inte minst, i Psykologtidningen skriver Fil. dr. leg. psykolog Lena Hellblom Sjgren i en genomgng av PAS (Parental Alienation Syndrome) att det r ett trauma fr ett barn att avskiljas frn en frlder, detta trauma pverkar ocks barnets fysiska hlsa.

Det r nu dags att brja tillmpa kunskapen om hur barn skadas av ett avskiljande frn sina rtter, och kunskapen om hur barn kan hjrntvttas i de allra svraste vrdnadskonflikterna. Om inte bidrar vi som psykologer till att barn skadas - bde p kort och p lng sikt uppmrksammar Lena Hellblom Sjgren.

Ls en del av denna genomgng publicerat i Psykologtidningen i artikeln Behver psykologen bry sig om PAS?


Ett stort GRATTIS p fdelsedagen Lena Hellblom Sjgren!